Hill Country Lake House: Before and After

Built in the early 2000s, this getaway home right off Lake Travis was due for a refresh. Like many other homes built in the early 2000s, the brown tones of the cabinets, tile, flooring, and countertops all together in one space felt a bit dated. The goal for this project was to update the kitchen and bathroom with no major renovations. The homeowners wanted the kitchen to feel comfortable, inviting, and functional and the bathroom to be “pretty” since the layout stayed the same. Because the home is right off the lake, we wanted to incorporate natural materials and calming colors without it feeling like a themed lake house. 
Kitchen Before:

We started this kitchen refresh by lowering the island to make it one continuous height. Before we started the project, part of the island was counter height, and the part was bar height. Modifying the island height opened up the kitchen and allowed for a better view throughout the space. 

We accomplished the other goals in the kitchen by painting the cabinets blue on the bottom to act as an anchor for the space and white on the top to make the room feel lighter, brighter, and taller. By brightening up the backsplash with the MSI Brickstone porcelain tile, we were able to add a nice natural texture while contributing to lengthening the space by blending with the upper cabinets. 

We went with Unique Calacatta quartz for the countertop since the homeowner wanted some movement and veining but not an overwhelming amount. We updated all of the cabinet pulls with the Lily pull in honey bronze, a warm gold/bronze tone that is an excellent contrast against the dark blue cabinets. The bronze cabinet pulls also beautifully coordinate with the Odin faucet in luxe gold, tying the space together.

Kitchen Before and After:

Now for the Bathroom!

Since the bathroom was truly a refresh, the main goal was to make the existing layout look and feel new. We similarly did this in the kitchen by brightening the space with lighter/white materials. Eliminating the bathtub and enclosing the shower with glass opens up the bathroom. Taking the shower tile to the ceiling helps elongate the space making the area appear taller. We used the same shower tile as wainscoting behind the toilet and vanity for visual interest and easy clean-up for spills and splashing. Painting the existing vanity North Sea by Benjamin Moore acted as an anchor to the rest of the space that was primarily white. We added honey bronze accents with the cabinet pulls, faucet, mirror, and wall sconces

Bathroom Before and After:

Sidney and the Housemill team 

Reveal photos: Whitney Runyon 

Before/progress photos: Sidney Conwell 

Design: Sidney Conwell and Lauren Ramirez 

Styling: Sidney Conwell and Lauren Ramirez

The Journal

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Join the Housemill Family by signing up for our email updates. We promise we won't spam you. 

It's like being first in line

Subscribe

Submit

Be the first to get our Designer Tips, Tricks and Trends!